Lijn 9: Lied voor Johan Cruijff

24 Maart 2016 bereikte ons het trieste nieuws: onze held Johan is niet meer..

Als muzikaal duo Lijn9 (Juda Goslinga, Reint vd Brink) mochten we Johan meerdere malen ontmoeten omdat we een lied voor hem schreven toen hij werd verkozen tot voetballer van de eeuw op 6 april 1999.

 

 

Die middag op 6 April stonden we onaangekondigd maar gewapend met een lied op de stoep van het Hilton Hotel. Na hoog overleg, het checken van de liedtekst en de plechtige belofte dat het geen rotgeintje zou worden gingen de deuren van de grote zaal voor ons open. AT5 was erbij gewapend met camera (dank aan Martine Bakker).

Wat een ervaring! Alle voetbal grootheden bij elkaar in de grote zaal van het Hilton. Voor we het beseften werden we aangekondigd als de 2 jongens uit Amsterdam Oost die een liedje voor Johan willen doen.
Wij zenuwachtig naar de tafel van Johan en Danny.. maar na het eerste couplet was het ijs gebroken, bij het 2e refrein klapte de hele zaal mee.

 


 
Muzikale ode Johan Cruijff Aan tafel bij Johan en Danny
 

We hebben 2 Cruijff-gedichten gecombineerd in 1 lied.
De coupletten zijn van Willem Wilmink het refrein van Toon Hermans.

TOON HERMANS

En Vincent zag het koren
En Einstein het getal
Zeppelin de zeppelin
En Johan zag de bal.

WILLEM WILMINK

Ach, pak die foto maar eens weer:
die oude foto van De Meer,
van toen Ajax nog een kluppie was
dat nog mocht voetballen op gras

Ooit speelde Rinus Michels hier,
die de techniek had van een stier,
daarna de keizer van de schaar
en weldra was ook Johan daar.

Vanaf ‘t begin van het succes
gaf hij meteen al boeiend les:
qua inhoud en grammaticaal
steed een volstrekt uniek verhaal.

Eens is er iemand heengesneld
met al zijn zuurverdien de geld.
Hij was bedroefd. Ons land was blij,
want Cruijffie moest weer in de wei

en gaf met een loepzuivere lob
Haarlems verbaasde keeper klop
of kwam op het briljant idee
van de eerste penalty-één-twee

Zijn zoon had onlangs goed gespeeld
en Johan kwam wat vreemd in beeld:
een man als hij heeft liever niet
dat iemand zijn ontroering ziet

Er is nog iets in die profeet
van ‘t joch dat ruiten sneuvelen deed
in zijn betondorp van weleer,
dat heerlijk uitkeek op De Meer.

 

vlak na hun muzikale ode Johan Cruijff in het Hilton Hotel Amsterdam

 

Alle aanwezigen inclusief de Meester zelf waren super enthousiast! Johan nodigde ons persoonlijk uit voor de benefietwedstrijd Ajax – Barça.
Diezelfde avond zaten we op de eretribune van de Amsterdam Arena. Als appetizer mochten we ons eerst vergapen aan een veteranen-potje met de Ajax-sterren van weleer..

 

Johan en Marco 6 April 1999

Johan en Marco 6 April 1999

Vóor de wedstrijd stonden de spelers bij de dug-out te zwaaien en te wijzen richting ons vak. Wij om ons heen kijken maar pas toen ze gitaargebaren maakten en de duimen omhoog gingen bleek ‘t voor ons te zijn! De hele eretribune weer naar ons kijken.. wij nog meer uit ons dakkie.

 
De AT5 uitzending van het Hilton werd weer opgepikt door platenmaatschappij PIAS zij boden ons een contract aan voor het opnemen van een singel in de studio van Rick de Leeuw. We kwamen zelfs binnen in de top 100 met stip op 99 daar strak blijven hangen en d’r weer uit. We mogen dus op z’n minst spreken van een goed geconserveerde culthit 🙂 Na de cd opname hebben we samen met AT5, dit maal gewapend met ons 1e singeltje, Johan weer opgezocht in betondorp op de Akkerstraat waar hij een politiepost opende door een bal door t raam te trappen. Het lied natuurlijk nog 1x voor ‘m gespeeld en Hij zag dat ‘t goed was:

 


1e cd

 

In Betondorp met Johan Cruijff en Lijn 9
in Betondorp

Lijn 9 Juda Goslinga en Reint van den Brink

jrbatt03

 

Lijn9 is een Nederlandstalige band opgericht door Juda Goslinga en Reint van den Brink, in hun eerste studiejaar 1996.
Aangesterkt met Remco Sietsema op trekharmonica, Ian rijkssen drums en Peter Sambros op bas treedt Lijn 9 op in binnen en buitenland met een zeer breed eigen repertoire.
Lijn 9 staat garant voor een ultieme, muzikale, theatrale ervaring. 

Juda Goslinga studeerde aan de toneelschool in Amsterdam. Hij combineerde daar de studie kleinkunst met de toneelschool. Naast meerdere rollen in films zoals: Publieke WerkenCornea, Nova Zembla, De Wederopstanding van een klootzak en de populaire Nederlandse serie Noord – Zuid werkte hij als freelancer bij verschillende gezelschappen zoals: Nes Theaters,  Huis aan de Amstel en Mugmetdegoudentand. 

Reint van den Brink studeerde klassiek gitaar aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Hij componeerde voor en speelde bij gezelschappen zoals: Het Nationale Toneel, Growing up in Public, Het NoordNederlands Toneel, Mugmetdegoudentand, Orkater, Theater a/h Spui, Theater Rast, Max tak.